top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta podstawowaDieta łatwostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku ryż biały gotowany na mleku ryż biały gotowany na mleku zupa bezmleczna ryż biały gotowany na mleku
polędwica sopocka polędwica sopocka polędwica sopocka polędwica sopocka
papryka ogórek kiszony ogórek kiszony sok warzywny
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar z bez/ cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zacierka zacierka zacierka zacierka
smażony zraz wieprzowy z sosem ziołowym gotowany zraz drobiowy z sosem ziołowym gotowany zraz drobiowy z sosem ziołowym gotowany zraz drobiowy z sosem ziołowym
ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
gotowana marchewka z groszkiem gotowana marchewka z groszkiem gotowana marchewka z groszkiem gotowana marchewka z groszkiem
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 Kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i wędliny pasta kanapkowa z jajek i wędliny pasta kanapkowa z jajek i wędliny kiełbasa żywiecka
mandarynka mandarynka mandarynka mus owocowy
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar z bez/ cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku banan banan banan z jogurtem naturalnym banan
chleb żytni  
kiełbasa żywiecka
wartość odżywcza 
wartość energetyczna 2487 kcal 2428 kcal 2622 kcal 2331/ 2491 kcal
białko ogółem 90,63 g 88,46 g 108,30 g 91,15/ 90,97 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 402,22 g 378,84 g 381,91 g 349,94/ 391,12 g
124,25 g 120,69 g 56,61 g 80,70/ 122,71 g
tłuszcz, w tym 64,28 g 68,02 g 78,80 g 68,21/ 90,97 g
nasycone kw. tł. 34,92 g 36,05 g 37,85 g 33,63/ 33,61 g
błonnik pokarmowy 29,04 g 24,52 g 42,12 g 26,04/ 25,39 g
sól 10,59 g 10,00 g 9,51 g 10,42 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl