Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta podstawowa | Dieta łatwostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | zupa bezmleczna | ryż biały gotowany na mleku | ||||||||
polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | |||||||||
papryka | ogórek kiszony | ogórek kiszony | sok warzywny | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar z bez/ cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zacierka | zacierka | zacierka | zacierka | ||||||||
smażony zraz wieprzowy z sosem ziołowym | gotowany zraz drobiowy z sosem ziołowym | gotowany zraz drobiowy z sosem ziołowym | gotowany zraz drobiowy z sosem ziołowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
gotowana marchewka z groszkiem | gotowana marchewka z groszkiem | gotowana marchewka z groszkiem | gotowana marchewka z groszkiem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | Kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | kiełbasa żywiecka | ||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | mus owocowy | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar z bez/ cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa żywiecka | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2487 kcal | 2428 kcal | 2622 kcal | 2331/ 2491 kcal | ||||||||
białko ogółem | 90,63 g | 88,46 g | 108,30 g | 91,15/ 90,97 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 402,22 g | 378,84 g | 381,91 g | 349,94/ 391,12 g | ||||||||
124,25 g | 120,69 g | 56,61 g | 80,70/ 122,71 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 64,28 g | 68,02 g | 78,80 g | 68,21/ 90,97 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 34,92 g | 36,05 g | 37,85 g | 33,63/ 33,61 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 29,04 g | 24,52 g | 42,12 g | 26,04/ 25,39 g | ||||||||
sól | 10,59 g | 10,00 g | 9,51 g | 10,42 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)