Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta podstawowa | Dieta łatwostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | zupa bezmleczna | ryż biały gotowany na mleku | ||||||||
twarożek naturalny | twarożek naturalny | twarożek naturalny | twarożek naturalny | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa z grochu łupanego | zupa z zielonego groszku niezabielana | zupa z zielonego groszku niezabielana | zupa z zielonego groszku niezabielana | ||||||||
smażona ryba w panierce | ryba gotowana | ryba gotowana | ryba gotowana | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
duszone warzywa | duszone warzywa | duszone warzywa | duszone warzywa | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | Kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | kiełbasa szynkowa | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | chleb żytni | drożdżówka | ||||||||
kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
mus owocowy | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2558 kcal | 2252 kcal | 2188 kcal | 1962/ 2122 kcal | ||||||||
białko ogółem | 112,52 g | 96,47 g | 103,04 g | 93,34/ 93,16 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 374,26 g | 329,27 g | 314,88 g | 287,66/ 328,84 g | ||||||||
116,15 g | 117,80 g | 50,16 g | 75,73/ 117,74 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 74,25 g | 65,74 g | 61,66 g | 53,42/ 52,99 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 34,71 g | 34,48 g | 29,88 g | 27,50/ 27,48 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 30,48 g | 22,06 g | 41,14 g | 22,71/ 22,06 g | ||||||||
sól | 10,95 g | 7,25 g | 6,48 g | 7,53 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)