Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta podstawowa | Dieta łatwostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | zupa bezmleczna | płatki owsiane na mleku |
ser twarogowy, miód naturalny | ser twarogowy, miód naturalny | ser twarogowy | ser twarogowy, miód naturalny | |
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem |
smażone udko panierowane | udko gotowane z sosem koperkowym | udko gotowane z sosem koperkowym | udko gotowane z sosem koperkowym | |
ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
|
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | Kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa |
papryka | ogórek kiszony | ogórek kiszony | warzywa duszone | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan |
chleb żytni | ||||
ser żółty | ||||
wartość odżywcza |
||||
wartość energetyczna | 2628 kcal | 2586 kcal | 2750 kcal | 2426/ 2586 kcal |
białko ogółem | 92,00 g | 91,24 g | 119,54 g | 91,42/ 91,24 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
395,51 g | 384,23 g | 369,66 g | 343,05/ 384,23 g |
145,85 g | 142,74 g | 79,01 g | 100,73/ 142,74 g | |
tłuszcz, w tym | 81,52 g | 81,20 g | 93,54 g | 81,63/ 81,20 g |
nasycone kw. tł. | 29,56 g | 30,99 g | 37,22 g | 31,01/ 30,99 g |
błonnik pokarmowy | 27,65 g | 23,67 g | 44,41 g | 24,32/ 23,67 g |
sól | 10,97 g | 9,63 g | 9,47 g | 9,63 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)