Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | zupa bezmleczna | kasza manna gotowana na mleku | ||||||||
| szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | |||||||||
| sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | barszcz czerwony ze śmietaną | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | ||||||||
| smażony kotlet mielony | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| gotowana marchewka z groszkiem | gotowana marchew z groszkiem | gotowana marchew z groszkiem | gotowana marchew z groszkiem | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | polędwica sopocka | ||||||||
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | jabłko | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | serek lekki | serek lekki | serek lekki | serek lekki | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| polędwica sopocka | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2724 kcal | 2480 kcal | 2632 kcal | 2252/ 2412 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 96,80 g | 96,51 g | 112,10 g | 96,88/ 96,70 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 395,02 g | 349,12 g | 373,70 g | 320,78/ 361,96 g | ||||||||
| 115,43 g | 121,68 g | 77,45 g | 89,66/ 131,67 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 91,53 g | 84,52 g | 83,15 g | 72,08/ 71, 65 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 51,54 g | 49,51 g | 46,72 g | 42,78/ 42,76 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 31,29 g | 28,60 g | 47,19 g | 31,32/ 30,67 g | ||||||||
| sól | 10,55 g | 11,11 g | 10,19 g | 11,23 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
