Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup |
gruszka | gruszka | gruszka | jabłko | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | zupa pomidorowa z makaronem ze śmietaną | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana |
gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | |
ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |
surówka z marchewki z olejem rzepakowym | surówka z marchewki z olejem rzepakowym | surówka z marchewki z olejem rzepakowym | surówka z marchewki z olejem rzepakowym | |
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka |
śliwki | śliwki | śliwki | mus owocowy | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | sok warzywny | serek homogenizowany waniliowy |
chleb żytni | ||||
ser żółty | ||||
wartość odżywcza |
||||
wartość energetyczna | 2420 kcal | 2313 kcal | 2531 kcal | 2020/ /2362 kcal |
białko ogółem | 90,61 g | 78,24 g | 102,93 g | 80,82/ 80,64 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
385,37 g | 375,89 g | 364,92 g | 330,92/ 372,10 g |
120,93 g | 123,87 g | 87,04 g | 72,39/ 114,40 g | |
tłuszcz, w tym | 64,26 g | 61,41 g | 79,63 g | 67,20/ 66,77 g |
nasycone kw. tł. | 25,30 g | 23,72 g | 29,39 g | 23,70/ 23,68 g |
błonnik pokarmowy | 29,11 g | 25,93 g | 47,15 g | 26,80/ 26,15 g |
sól | 14,05 g | 13,37 g | 14,46 g | 13,36 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)