Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | zupa bezmleczna | płatki owsiane gotowane na mleku | ||||||||
| kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | |||||||||
| ogórek zielony | ogórek kiszony | ogórek kiszony | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | ||||||||
| smażone udko w panierce | udko gotowane w sosie koperkowym | udko gotowane w sosie koperkowym | udko gotowane w sosie koperkowym | |||||||||
| ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |||||||||
| gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | mozaika drobiowa | ||||||||
| śliwki | śliwki | śliwki | gotowana marchew mini | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | mus owocowy | jogurt owocowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2673 kcal | 2599 kcal | 2650 kcal | 2250/ 2434 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 112,59 g | 115,21 g | 120,46 g | 96,64/ 96,81 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 370,96 g | 359,18 g | 371,49 g | 308,77/ 355,76 g | ||||||||
| 113,07 g | 112,98 g | 48,12 g | 61,87/ 107,87 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 87,76 g | 82,73 g | 80,72 g | 74,84/ 74,89 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 34,92 g | 36,08 g | 31,25 g | 33,07 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 25,18 g | 21,87 g | 45,08 g | 23,80/ 25,35 g | ||||||||
| sól | 13,54 g | 11,96 g | 10,11 g | 11,05 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
