Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | musli z mlekiem | musli z mlekiem | zupa bezmleczna | musli z mlekiem | ||||||||
polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa koperkowa ze śmietaną | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana | ||||||||
smażone frykadele wieprzowa | gotowany zraz drobiowy w sosie ziołowym | gotowany zraz drobiowy w sosie ziołowym | gotowany zraz drobiowy w sosie ziołowym | |||||||||
kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | |||||||||
buraczki zasmażane | buraczki zasmażane | surówka z buraczków | buraczki zasmażane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i pieczarek | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt naturalny | jogurt naturalny | jogurt naturalny | jogurt naturalny | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2753 kcal | 2325 kcal | 2350 kcal | 2118/ 2278 kcal | ||||||||
białko ogółem | 99,08 g | 90,30 g | 104,91 g | 91,92/ 91,74 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 387,23 g | 378,29 g | 381,19 g | 324,27/ 365,45 g | ||||||||
122,50 g | 120,71 g | 57,04 g | 68,86/ 110,87 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 97,78 g | 55,98 g | 50,64 g | 56,29/ 55,86 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 46,25 g | 28,88 g | 22,90 g | 28,87/ 28,85 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 30,30 g | 24,93 g | 42,98 g | 25,22/ 24,57 g | ||||||||
sól | 19,79 g | 11,10 g | 8,47 g | 11,14 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)