top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku musli z mlekiem musli z mlekiem zupa bezmleczna musli z mlekiem
polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa koperkowa ze śmietaną zupa koperkowa niezabielana zupa koperkowa niezabielana zupa koperkowa niezabielana
smażone frykadele wieprzowa gotowany zraz drobiowy w sosie ziołowym gotowany zraz drobiowy w sosie ziołowym gotowany zraz drobiowy w sosie ziołowym
kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana
buraczki zasmażane buraczki zasmażane surówka z buraczków buraczki zasmażane
kompot owocowy  kompot owocowy  kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i pieczarek kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
gruszka gruszka gruszka kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku jogurt naturalny jogurt naturalny jogurt naturalny jogurt naturalny
chleb żytni  
szynka drobiowa
wartość odżywcza 
wartość energetyczna 2753 kcal 2325 kcal 2350 kcal 2118/ 2278 kcal
białko ogółem 99,08 g 90,30 g 104,91 g 91,92/ 91,74 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 387,23 g 378,29 g 381,19 g 324,27/ 365,45 g
122,50 g 120,71 g 57,04 g 68,86/ 110,87 g
tłuszcz, w tym 97,78 g 55,98 g 50,64 g 56,29/ 55,86 g
nasycone kw. tł. 46,25 g 28,88 g 22,90 g 28,87/ 28,85 g
błonnik pokarmowy 30,30 g 24,93 g 42,98 g 25,22/ 24,57 g
sól 19,79 g 11,10 g 8,47 g 11,14 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl