Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | zupa bezmleczna | ryż gotowany na mleku | ||||||||
ser twarogowy, miód naturalny | ser twarogowy, miód naturalny | ser twarogowy | ser twarogowy, miód naturalny | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa z grochu łupanego | zupa z zielonego groszku niezabielana | zupa z zielonego groszku niezabielana | zupa z zielonego groszku niezabielana | ||||||||
gotowane kopytka | gotowane kopytka | gotowane kopytka | gotowane kopytka | |||||||||
surówka z ogórka kiszonego | surówka z ogórka kiszonego | surówka z ogórka kiszonego | surówka z ogórka kiszonego | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
papryka | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | bułka maślana | bułka maślana | mus owocowy | bułka maślana | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2720 kcal | 2473 kcal | 2451 kcal | 2313/ 2473 kcal | ||||||||
białko ogółem | 98,24 g | 84,82 g | 96,79 g | 85,00/ 84,82 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 414,11 g | 379,19 g | 359,10 g | 338,01/ 379,19 g | ||||||||
113,90 g | 111,49 g | 53,99 g | 69,48/ 111,49 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 81,83 g | 74,20 g | 74,60 g | 74,63/ 74,20 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 33,31 g | 33,36 g | 29,98 g | 33,38/ 33,36 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 32,10 g | 23,22 g | 42,94 g | 23,87/ 23,22 g | ||||||||
sól | 14,09 g | 12,50 g | 10,38 g | 12,50 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)