Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | zupa bezmleczna | płatki kukurydziane z mlekiem | ||||||||
ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy | ser twarogowy, dżem owocowy | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa fasolowa | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | ||||||||
smażony kotlet rybny | pulpet rybny | pulpet rybny | pulpet rybny | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
duszone warzywa | duszone warzywa | duszone warzywa | duszone warzywa | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | sok warzywny | drożdżówka | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2497 kcal | 2341 kcal | 2318 kcal | 2181/ 2341 kcal | ||||||||
białko ogółem | 108,75 g | 93,21 g | 114,41 g | 93,39/ 93,21 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 394,11 g | 382,54 g | 348,64 g | 341,36/ 382,54 g | ||||||||
137,74 g | 138,90 g | 58,74 g | 96,89/ 138,90 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 61,73 g | 54,61 g | 57,42 g | 55,04/ 54,61 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 28,38 g | 28,59 g | 26,53 g | 28,61/ 28,59 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 32,56 g | 24,43 g | 43,26 g | 25,08/ 24,43 g | ||||||||
sól | 9,47 g | 13,14 g | 13,46 g | 13,14 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)