top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki kukurydziane z mlekiem płatki kukurydziane z mlekiem zupa bezmleczna płatki kukurydziane z mlekiem
ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy ser twarogowy, dżem owocowy
jabłko jabłko jabłko jabłko
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa fasolowa zupa grysikowa z brokułem zupa grysikowa z brokułem zupa grysikowa z brokułem
smażony kotlet rybny pulpet rybny pulpet rybny pulpet rybny
ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
duszone warzywa duszone warzywa duszone warzywa duszone warzywa
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru bułka pszenna, masło ekstra
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku drożdżówka drożdżówka sok warzywny drożdżówka
chleb żytni
kiełbasa krakowska
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2497 kcal 2341 kcal 2318 kcal 2181/ 2341 kcal
białko ogółem 108,75 g 93,21 g 114,41 g 93,39/ 93,21 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 394,11 g 382,54 g 348,64 g 341,36/ 382,54 g
137,74 g 138,90 g 58,74 g 96,89/ 138,90 g
tłuszcz, w tym 61,73 g 54,61 g 57,42 g 55,04/ 54,61 g
nasycone kw. tł. 28,38 g 28,59 g 26,53 g 28,61/ 28,59 g
błonnik pokarmowy 32,56 g 24,43 g 43,26 g 25,08/ 24,43 g
sól 9,47 g 13,14 g 13,46 g 13,14 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl