Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
| skład posiłku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | patki jęczmienne gotowane na mleku | zupa bezmleczna | płatki jęczmienne gotowane na mleku |
| kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | |
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
| skład posiłku | zupa z grochu łupanego | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana |
| gotowany biały makaron z serem twarogowym |
gotowany biały makaron z serem twarogowym |
gotowany brązowy makaron z serem twarogowym |
gotowany biały makaron z serem twarogowym |
|
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
| skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | mozaika drobiowa |
| sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 |
| skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | mus owocowy | serek homogenizowany waniliowy |
| chleb żytni | ||||
| mozaika drobiowa | ||||
wartość odżywcza |
||||
| wartość energetyczna | 2719 kcal | 2466 kcal | 2602 kcal | 2187/ 2347 kcal |
| białko ogółem | 108,05 g | 92,41 g | 93,86 g | 86,76/ 86,58 g |
| węglowodany ogółem, w tym cukry |
363,14 g | 327,56 g | 334,12 g | 287,15/ 328,33 g |
| 99,52 g | 100,7 g | 43,42 g | 58,63/ 100,64 g | |
| tłuszcz, w tym | 99,78 g | 92,34 g | 102,10 g | 81,82/ 86,58 g |
| nasycone kw. tł. | 48,53 g | 48,59 g | 52,67 g | 41,04/ 41,02 g |
| błonnik pokarmowy | 29,38 g | 19,55 g | 45,49 g | 20,20/ 19,55 g |
| sól | 10,57 g | 8,99 g | 6,70 g | 8,18 g |
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
