top spzoz

Jadłospis - poniedziałek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kawa zbożowa na mleku kawa zbożowa na mleku zupa bezmleczna kawa zbożowa na mleku
ser żółty polędwica sopocka polędwica sopocka polędwica sopocka
sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa z grochu łupanego zupa z zielonego groszku niezabielana zupa z zielonego groszku niezabielana zupa z zielonego groszku niezabielana
smażone naleśniki z serem twarogowym,
śmietaną i cukrem pudrem
gotowany biały makaron z serem twarogowym gotowany brązowy makaron z serem
twarogowym
gotowany biały makaron z serem
twarogowym
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i pieczarek kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
jabłko jabłko jabłko jabłko
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku bułka maślana bułka maślana sok warzywny bułka maślana
chleb żytni
ser twarogowy
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2631 kcal 2110 kcal 2253 kcal 1930/ 2110 kcal
białko ogółem 100,62 g 80,99 g 105,49 g 81,17/ 80,99 g
węglowodany ogółem, w tym
cukry
362,26 g 317,40 g 305,11 g 271,23/ 317,40 g
112,87 g 101,36 g 59,79 g 54,36/ 101,36 g
tłuszcz, w tym 92,53 g 61,89 g 71,15 g 62,32/ 61,89 g
nasycone kw. tł. 43,99 g 33,72 g 37,42 g 33,74/ 33,72 g
błonnik pokarmowy 27,49 g 19,95 g 43,46 g 20,60/ 19,95 g
sól 10,94 g 8,68 g 8,16 g 8,68 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl