Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | kawa zbożowa na mleku | kawa zbożowa na mleku | zupa bezmleczna | kawa zbożowa na mleku |
ser żółty | polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | |
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | zupa z grochu łupanego | zupa z zielonego groszku niezabielana | zupa z zielonego groszku niezabielana | zupa z zielonego groszku niezabielana |
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem |
gotowany biały makaron z serem twarogowym | gotowany brązowy makaron z serem twarogowym |
gotowany biały makaron z serem twarogowym |
|
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy | |
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i pieczarek | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa |
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | bułka maślana | bułka maślana | sok warzywny | bułka maślana |
chleb żytni | ||||
ser twarogowy | ||||
wartość odżywcza |
||||
wartość energetyczna | 2631 kcal | 2110 kcal | 2253 kcal | 1930/ 2110 kcal |
białko ogółem | 100,62 g | 80,99 g | 105,49 g | 81,17/ 80,99 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
362,26 g | 317,40 g | 305,11 g | 271,23/ 317,40 g |
112,87 g | 101,36 g | 59,79 g | 54,36/ 101,36 g | |
tłuszcz, w tym | 92,53 g | 61,89 g | 71,15 g | 62,32/ 61,89 g |
nasycone kw. tł. | 43,99 g | 33,72 g | 37,42 g | 33,74/ 33,72 g |
błonnik pokarmowy | 27,49 g | 19,95 g | 43,46 g | 20,60/ 19,95 g |
sól | 10,94 g | 8,68 g | 8,16 g | 8,68 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)