Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | zupa bezmleczna | kasza jaglana gotowana na mleku | ||||||||
| ser żółty | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | |||||||||
| papryka | ogórek kiszony | ogórek kiszony | ogórek kiszony | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | ||||||||
| smażone udko w panierce | gotowane udko w sosie ziołowym | gotowane udko w sosie ziołowym | gotowane udko w sosie ziołowym | |||||||||
| ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | |||||||||
| surówka z parzonej czerwonej kapusty | surówka z parzonej czerwonej kapusty | surówka z parzonej czerwonej kapusty | surówka z parzonej czerwonej kapusty | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i pieczarek | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
| śliwki | śliwki | śliwki | kalafior gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | bułka maślana | bułka maślana | sok warzywny | bułka maślana | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2832 kcal | 2471 kcal | 2475 kcal | 2234/ 2394 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 100,54 g | 89,70 g | 101,54 g | 90,42/ 90,24 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 375,95 g | 362,60 g | 361,41 g | 307,20/ 348,38 g | ||||||||
| 118,03 g | 115,11 g | 65,83 g | 61,12/ 103,13 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 108,89 g | 78,50 g | 75,26 g | 76,17/ 75,74 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 47,80 g | 30,09 g | 26,54 g | 29,42/ 29,40 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 25,95 g | 20,71 g | 46,63 g | 20,96/ 20,31 g | ||||||||
| sól | 17,19 g | 11,81 g | 11,92 g | 11,57 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
