top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku zupa bezmleczna kasza jaglana gotowana na mleku
ser żółty szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa
papryka ogórek kiszony ogórek kiszony ogórek kiszony
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem
smażone udko w panierce gotowane udko w sosie ziołowym gotowane udko w sosie ziołowym gotowane udko w sosie ziołowym
ryż biały gotowany ryż biały gotowany ryż biały gotowany ryż biały gotowany
surówka z parzonej czerwonej kapusty surówka z parzonej czerwonej kapusty surówka z parzonej czerwonej kapusty surówka z parzonej czerwonej kapusty
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i pieczarek rolada z indyka rolada z indyka rolada z indyka
śliwki śliwki śliwki kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku bułka maślana bułka maślana sok warzywny bułka maślana
chleb żytni  
kiełbasa krakowska
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2832 kcal 2471 kcal 2475 kcal 2234/ 2394 kcal
białko ogółem 100,54 g 89,70 g 101,54 g 90,42/ 90,24 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 375,95 g 362,60 g 361,41 g 307,20/ 348,38 g
118,03 g 115,11 g 65,83 g 61,12/ 103,13 g
tłuszcz, w tym 108,89 g 78,50 g 75,26 g 76,17/ 75,74 g
nasycone kw. tł. 47,80 g 30,09 g 26,54 g 29,42/ 29,40 g
błonnik pokarmowy 25,95 g 20,71 g 46,63 g 20,96/ 20,31 g
sól 17,19 g 11,81 g 11,92 g 11,57 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl