Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | zupa bezmleczna | kasza manna gotowana na mleku |
kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | |
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | zupa kalafiorowa ze śmietaną | zupa kalafiorowa niezabielana | zupa kalafiorowa niezabielana | zupa kalafiorowa niezabielana |
smażone kotlety ziemniaczane z mięsem wieprzowym |
gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami |
gotowany brązowy makaron z mięsem drobiowym i warzywami |
gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami |
|
surówka domowa z olejem rzepakowym | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
kompot owocowy | ||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | ser topiony | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa |
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | mus owocowy | jogurt owocowy |
chleb żytni | ||||
polędwica drobiowa | ||||
wartość odżywcza |
||||
wartość energetyczna | 2663 kcal | 2301 kcal | 2331 kcal | 2141/ 2301 kcal |
białko ogółem | 90,37 g | 96,56 g | 111,90 g | 96,74/ 96,56 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
381,80 g | 346,88 g | 340,71 g | 305,70/ 346,88 g |
124,70 g | 120,98 g | 48,28 g | 78,97/ 120,98 g | |
tłuszcz, w tym | 92,59 g | 63,95 g | 61,92 g | 64,38/ 63,95 g |
nasycone kw. tł. | 39,98 g | 28,72 g | 24,84 g | 28,74/ 28,72 g |
błonnik pokarmowy | 27,82 g | 22,01 g | 46,71 g | 22,66/ 22,01 g |
sól | 12,37 g | 8,73 g | 11,80 g | 8,73 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)