Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
| skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup |
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/z cukrem | |
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
| skład posiłku | zupa pomidorowa z makaronem ze śmietaną | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana |
| pieczony schab w sosie koperkowym | pieczony schab w sosie koperkowym | pieczony schab w sosie koperkowym | pieczony schab w sosie koperkowym | |
| ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |
| gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
| skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka |
| nektarynka | nektarynka | nektarynka | nektarynka | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/z cukrem | |
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 |
| skład posiłku | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy |
| chleb żytni | ||||
| kiełbasa krakowska | ||||
wartość odżywcza |
||||
| wartość energetyczna | 2209 kcal | 2115 kcal | 2339 kcal | 1955/ 2115 kcal |
| białko ogółem | 83,52 g | 81,57 g | 106,50 g | 81,75/ 81,57 g |
| węglowodany ogółem, w tym cukry |
339,57 g | 319,45 g | 318,12 g | 278,27/ 319,45 g |
| 93,67 g | 93,63 g | 48,58 g | 51,62/ 93,63 g | |
| tłuszcz, w tym | 62,69 g | 61,33 g | 74,38 g | 61,76/ 61,33 g |
| nasycone kw. tł. | 23,35 g | 21,30 g | 25,00 g | 21,32/ 21,30 g |
| błonnik pokarmowy | 25,20 g | 21,48 g | 34,91 g | 22,13/ 21,48 g |
| sól | 11,67 g | 11,06 g | 10,73 g | 11,06 g |
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
