Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | ||||||||
| kiwi | kiwi | kiwi | brokuł gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | ||||||||
| pieczony schab w sosie koperkowym | pieczony schab w sosie koperkowym | pieczony schab w sosie koperkowym | pieczony schab w sosie koperkowym | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | sok warzywny | jogurt owocowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| ser twarogowy | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2342 kcal | 2304 kcal | 2441 kcal | 2362/ 2522 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 86,31 g | 85,11 g | 107,25 g | 98,50/ 98,32 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 350,28 g | 331,24 g | 331,97 g | 285,65/ 327,83 g | ||||||||
| 103,88 g | 104,92 g | 61,98 g | 58,58/ 100,59 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 72,39 g | 76,43 g | 80,84 g | 96,87/ 96,44 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 26,00 g | 27,18 g | 28,16 g | 27,17/ 27,15 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 26,86 g | 23,14 g | 39,42 g | 24,48/ 23,83 g | ||||||||
| sól | 12,71 g | 12,13 g | 11,89 g | 12,13 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam | ||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
