top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
Rodzaj diety Dieta ogólna Dieta lekkostrawna Dieta cukrzycowa Dieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku ryż biały gotowany na mleku ryż biały gotowany na mleku ryż biały gotowany na mleku ryz biały gotowany na mleku
ser topiony szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa
mandarynka mandarynka mandarynka jabłko gotowane
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa owocowa z makaronem zupa owocowa z makaronem niezabielana krupnik krupnik/ owocowa z makaronem niezab.
smażony sznycel wieprzowy w grzankach gotowany filet drobiowy w sosie ziołowym gotowany filet drobiowy w sosie ziołowym gotowany filet drobiowy w sosie ziołowym
kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana
buraczki gotowane buraczki gotowane surówka z kapusty z olejem rzepakowym surówka domowa/ buraczki gotowane
kompot owocowy kompot owocowy  kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka rolada schabowa
pomarańcza pomarańcza pomarańcza kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku drożdżówka drożdżówka sok warzywny sok/ drożdżówka
chleb żytni  
rolada schabowa

wartość odżywcza

wartość energetyczna 2822 kcal 2565 kcal 2584 kcal 2224/ 2437 kcal
białko ogółem 94,31 g 94,30 g 115,93 g 81,34/ 84,96 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 428,59 g 402,78 g 372,05 g 351,07/ 403,05 g
143,72 g 145,13 g 74,16 g 96,54/ 144,67 g
tłuszcz, w tym 86,33 g 68,50 g 75,75 g 61,48/ 58,40 g
nasycone kw. tł. 40,58 g 30,68 g 40,80 g 40,40/ 44,10 g
błonnik pokarmowy 26,23 g 21,25 g 43,49 g 28,98/ 22,82 g
sól 8,11 g 7,30 g 8,23 g 7,40/ 6,30 g
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl