top spzoz

Jadłospis - sobota

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa
brzoskwinia brzoskwinia sok warzywny brzoskwinia
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zacierka zacierka zacierka zacierka
gotowana potrawka z kurczaka gotowana potrawka z kurczaka gotowana potrawka z kurczaka gotowana potrawka z kurczaka
ryż biały gotowany ryż biały gotowany ryż brązowy gotowany ryż biały gotowany
surówka z marchewki z olejem rzepakowym surówka z marchewki z olejem rzepakowym surówka z marchewki z olejem rzepakowym surówka z marchewki z olejem rzepakowym
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku jogurt owocowy jogurt owocowy mus owocowy mus owocowy/ jogurt owocowy
chleb żytni  
kiełbasa szynkowa

wartość odżywcza

wartość energetyczna 2471 kcal 2363 kcal 2590 kcal 2175/ 2373 kcal
białko ogółem 102,87 g 101,20 g 228,48 g 96,63/ 101,40 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 389,22 g 367,15 g 367,30 g 327,25/ 369,53 g
108,32 g 108,32 g 58,68 g 59,60/ 109,86 g
tłuszcz, w tym 63,08 g 60,63 g 73,62 g 59,25/ 60,67 g
nasycone kw. tł. 30,19 g 27,53 g 30,18 g 26,24/ 27,54 g
błonnik pokarmowy 31,02 g 26,12 g 48,20 g 28,60/ 26,50 g
sól 18,42 g 17,84 g 19,45 g 17,67/ 17,85 g
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl