top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana gotowana na mleku kasza gryczana gotowana na mleku kasza gryczana gotowana na mleku kasza gryczana gotowana na mleku
szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa jarzynowa zupa jarzynowa niezabielana zupa jarzynowa niezabielana zupa jarzynowa niezabielana
gotowane gołąbki w sosie pomidorowym gotowane gołąbki otwarte bez kapusty w sosie pomidorowym gotowane gołąbki otwarte bez kapusty w sosie pomidorowym gotowane gołąbki otwarte bez kapusty w sosie pomidorowym
ziemniaki gotowane
kompot owocowy ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku ser żółty kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
śliwki śliwki śliwki kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku serek waniliowy homogenizowany serek waniliowy homogenizowany sok warzywny sok/ serek waniliowy homogenizowany
ogonówka
chleb żytni  
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2657 kcal 2311 kcal 2581 kcal 2070/ 2256 kcal
białko ogółem 104,99 g 88,48 g 1111,11 g 82,21/ 89,68 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 398,12 g 363,29 g 397,18 g 317,73/ 349,01 g
109,00 g 104,87 g 68,07 g 78,42/ 92,83 g
tłuszcz, w tym 79,43 g 62,50 g 66,27 g 58,52/ 62,14 g
nasycone kw. tł. 42,70 g 30,40 g 29,16 g 27,56/ 30,36 g
błonnik pokarmowy 30,64 g 24,47 g 46,42 g 24,72/ 24,07 g
sól 12,78 g 6,92 g 7,67 g 6,89/ 6,96 g
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam
Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku
ogonówka ogonówka ogonówka ogonówka
jabłko jabłko jabłko jabłko
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku barszcz czerwony barszcz czerwony niezabielany barszcz czerwony niezabielany barszcz czerwony niezabielany
gotowane pyzy z mięsem wieprzowym  gotowane paluszki drobiowe z ziołami gotowane paluszki drobiowe z ziołami gotowane paluszki drobiowe z ziołami
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym
kompot owocowy
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i wędliny pasta kanapkowa z jajek i wędliny pasta kanapkowa z jajek i wędliny mozaika drobiowa
sałata masłowa  sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku serek wiejski lekki serek wiejski lekki serek wiejski lekki serek wiejski lekki
chleb żytni  
mozaika drobiowa
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2601 kcal 2409 kcal 2542 kcal 2130/ 2284 kcal
białko ogółem 98,55 g 103,34 g 119,67 g 97,69/ 97,49 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 329,38 g 339,02 g 338,69 g 298,61/ 338,32 g
110,15 g 127,71 g 82,65 g 85,63/ 126,30 g
tłuszcz, w tym 104,34 g 77,40 g 83,70 g 66,88/ 66,44 g
nasycone kw. tł. 43,32 g 32,36 g 32,43 g 24,81/ 24,79 g
błonnik pokarmowy 24,22 g 26,69 g 40,12 g 27,34/ 26,58 g
sól 9,05 g 12,86 g 11,26 g 12,05 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl