top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki jęczmienne gotowana na mleku płatki jęczmienne gotowane na mleku płatki jęczmienne gotowane na mleku płatki jęczmienne gotowane na mleku
rolada z indyka rolada z indyka rolada z indyka rolada z indyka
sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa kalafiorowa zupa kalafiorowa niezabielana zupa kalafiorowa niezabielana zupa kalafiorowa niezabielana
gotowane łazanki z mięsem wieprzowym i
kapustą kiszoną
gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym gotowany filet drobiowy w sosie
koperkowym
gotowany filet drobiowy w sosie
koperkowym
kompot owocowy ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
  surówka z marchewki z olejem rzepakowym surówka z marchewki z olejem rzepakowym surówka z marchewki z olejem rzepakowym
 
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka polędwica sopocka
brzoskwinia brzoskwinia sok warzywny brzoskwinia
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku banan banan banan z jogurtem naturalnym banan
chleb żytni
polędwica sopocka
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2528 kcal 2334 kcal 2482 kcal 2025/ 2185 kcal
białko ogółem 100,53 g 105,91 g 132,34 g 92,88/ 92,80 g
węglowodany ogółem, w tym
cukry
373,22 g 364,25 g 357,35 g 322,54/ 363,72 g
111,90 g 138,17 g 87,44 g 95,74/ 137,75 g
tłuszcz, w tym 77,16 g 57,36 g 63,87 g 47,25/ 46,82 g
nasycone kw. tł. 30,67 g 26,78 g 28,73 g 24,54/ 24,52 g
błonnik pokarmowy 28,36 g 28,85 g 43,04 g 29,50/ 28,85 g
sól 14,96 g 17,65 g 18,41 g 17,52 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl