Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | ||||||||
| ser topiony | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | |||||||||
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | kalafior gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | ||||||||
| smażone udko w panierce | udko gotowane w sosie jarzynowym | udko gotowane w sosie jarzynowym | udko gotowane w sosie jarzynowym | |||||||||
| ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |||||||||
| surówka z parzonej czerwonej kapusty | surówka z parzonej czerwonej kapusty | surówka z parzonej czerwonej kapusty | surówka z parzonej czerwonej kapusty | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
| papryka | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| jogurt naturalny | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2541 kcal | 2515 kcal | 2669 kcal | 2396/ 2506 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 86,83 g | 94,11 g | 114,91 g | 96,03/ 95,85 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 359,70 g | 343,12 g | 341,51 g | 311,04/ 339,72 g | ||||||||
| 121,74 g | 119,11 g | 73,52 g | 85,20/ 114,71 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 89,53 g | 89,79 g | 97,87 g | 90,20/ 89,77 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 38,65 g | 36,89 g | 39,99 g | 36,92/ 36,90 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 24,19 g | 19,56 g | 37,01 g | 21,04/ 20,39 g | ||||||||
| sól | 10,32 g | 10,50 g | 9,31 g | 10,55 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
