Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa |
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | krupnik jęczmienny | krupnik jęczmienny | krupnik jęczmienny | krupnik jęczmienny |
gotowany gulasz wieprzowy z warzywami | gotowany gulasz drobiowy z warzywami | gotowany gulasz drobiowy z warzywami | gotowany gulasz drobiowy z warzywami | |
kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
|
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska |
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy |
chleb żytni | ||||
serek wiejski lekki | ||||
wartość odżywcza |
||||
wartość energetyczna | 2631 kcal | 2373 kcal | 2594 kcal | 2213/ 2373 kcal |
białko ogółem | 84,80 g | 85,13 g | 119,16 g | 85,31/ 85,13 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
401,39 g | 382,78 g | 377,55 g | 341,60/ 382,78 g |
125,07 g | 126,80 g | 74,42 g | 84,79/ 126,80 g | |
tłuszcz, w tym | 83,89 g | 62,63 g | 72,75 g | 63,06/ 62,63 g |
nasycone kw. tł. | 27,34 g | 25,09 g | 26,13 g | 25,11/ 25,09 g |
błonnik pokarmowy | 36,46 g | 32,48 g | 44,89 g | 33,13/ 32,48 g |
sól | 17,77 g | 17,21 g | 15,77 g | 17,21 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)