top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku
ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, miód
mandarynka mandarynka mandarynka kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala
smażona ryba panierowana ryba gotowana ryba gotowana ryba gotowana
ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
surówka z selera surówka z selera surówka z selera surówka z selera
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i pieczarek ogonówka ogonówka ogonówka
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku biszkopty biszkopty sok warzywny sok/ biszkopty
chleb żytni  
kiełbasa szynkowa
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2588 kcal 2327 kcal 2253 kcal 2017/ 2318 kcal
białko ogółem 100,26 g 98,54 g 117,60 g 98,60/ 100,28 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 382,53 g 345,73 g 295,05 g 270,19/ 342,33 g
119,81 g 120,28 g 83,89 g 101,61/ 115,88 g
tłuszcz, w tym 80,64 g 67,46 g 72,09 g 67,07/ 67,44 g
nasycone kw. tł. 37,66 g 29,46 g 30,82 g 30,08/ 29,47 g
błonnik pokarmowy 32,32 g 26,59 g 41,52 g 28,07/ 27,42 g
sól 18,10 g 8,62 g 7,93 g 8,69/ 8,67 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl