Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka |
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku |
gotowany gulasz wieprzowy z warzywami | gotowany gulasz drobiowy z warzywami | gotowany gulasz drobiowy z warzywami | gotowany gulasz drobiowy z warzywami | |
gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
|
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa |
kiwi | kiwi | kiwi | sok | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | biszkopty | biszkopty | mus owocowy | mus owocowy/ biszkopty |
chleb żytni | ||||
ser żółty | ||||
wartość odżywcza |
||||
wartość energetyczna | 2396 kcal | 2138 kcal | 2242 kcal | 1903/ 2219 kcal |
białko ogółem | 82,47 g | 82,80 g | 104,64 g | 77,43/ 82.47 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
369,61 g | 351,00 g | 319,11 g | 299,47/ 371,27 g |
93,25 g | 94,98 g | 49,99 g | 74,20/ 116,21 g | |
tłuszcz, w tym | 72,50 g | 51,24 g | 65,64 g | 49,98/ 51,19 g |
nasycone kw. tł. | 22,95 g | 20,70 g | 28,83 g | 20,67/ 20,65 g |
błonnik pokarmowy | 31,41 g | 27,43 g | 42,76 g | 28,51/ 25,96 g |
sól | 16,56 g | 16,00 g | 15,75 g | 16,01 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)