Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | ||||||||
ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa szczawiowa z ½ jajka | zupa kalafiorowa niezabielana | zupa kalafiorowa niezabielana | zupa kalafiorowa niezabielana | ||||||||
pierogi ruskie ze skwarkami | gotowany biały makaron z serem twarogowym | gotowany brązowy makaron z serem twarogowym | gotowany biały makaron z serem twarogowym | |||||||||
kompot owocowy | ||||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | ||||||||
brzoskwinia | brzoskwinia | brzoskwinia | gotowana marchew mini | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | sok warzywny | sok/ serek homogenizowany waniliowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2533 kcal | 2429 kcal | 2528 kcal | 2193/ 2430 kcal | ||||||||
białko ogółem | 94,05 g | 98,11 g | 118,30 g | 94,61/ 98,49 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 369,17 g | 364,38 g | 342,13 g | 315,97/ 365,41 g | ||||||||
125,81 g | 127,23 g | 72,47 g | 94,97/ 127,24 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 81,29 g | 69,20 g | 79,06 g | 66,52/ 69,30 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 39,95 g | 39,53 g | 40,06 g | 37,32/ 39,57 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 23,81 g | 19,55 g | 41,66 g | 22,31/ 22,06 g | ||||||||
sól | 8,31 g | 8,23 g | 5,63 g | 8,28/ 8,36 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)