Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku | ||||||||
polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | |||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | ||||||||
smażony kotlet mielony | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ||||||||||||
gotowana marchew oprószana | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser topiony | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | bułka maślana | bułka maślana | mus owocowy | mus owocowy/ bułka maślana | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
jogurt naturalny | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2577 kcal | 2406 kcal | 2493 kcal | 2165/ 2397 kcal | ||||||||
białko ogółem | 95,34 g | 102,65 g | 116,35 g | 101,49/ 104,39 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 382,27 g | 365,04 g | 360,09 g | 307,54/ 361,64 g | ||||||||
104,99 g | 105,89 g | 66,26 g | 58,60/ 101,49 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 81,43 g | 66,03 g | 69,93 g | 65,04/ 66,01 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 40,10 g | 32,49 g | 33,68 g | 32,00/ 32,50 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 30,89 g | 26,49 g | 41,02 g | 29,07/ 27,32 g | ||||||||
sól | 15,52 g | 11,26 g | 9,46 g | 10,87/ 11,31 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)