top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana gotowana na mleku kasza gryczana gotowana na mleku kasza gryczana gotowana na mleku kasza gryczana gotowana na mleku
polędwica sopocka polędwica sopocka polędwica sopocka polędwica sopocka
mandarynka mandarynka mandarynka kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa jarzynowa zupa jarzynowa niezabielana zupa jarzynowa niezabielana zupa jarzynowa niezabielana
smażony kotlet mielony gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym
ziemniaki gotowane
gotowana marchew oprószana ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
kompot owocowy gotowana marchew oprószana gotowana marchew oprószana gotowana marchew oprószana
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku ser topiony kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku bułka maślana bułka maślana mus owocowy mus owocowy/ bułka maślana
chleb żytni  
jogurt naturalny
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2577 kcal 2406 kcal 2493 kcal 2165/ 2397 kcal
białko ogółem 95,34 g 102,65 g 116,35 g 101,49/ 104,39 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 382,27 g 365,04 g 360,09 g 307,54/ 361,64 g
104,99 g 105,89 g 66,26 g 58,60/ 101,49 g
tłuszcz, w tym 81,43 g 66,03 g 69,93 g 65,04/ 66,01 g
nasycone kw. tł. 40,10 g 32,49 g 33,68 g 32,00/ 32,50 g
błonnik pokarmowy 30,89 g 26,49 g 41,02 g 29,07/ 27,32 g
sól 15,52 g 11,26 g 9,46 g 10,87/ 11,31 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl