Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | ||||||||
| pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | kalafior gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | ||||||||
| smażony kotlet schabowy | pieczony schab w sosie jarzynowym | pieczony schab w sosie jarzynowym | pieczony schab w sosie jarzynowym | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | biszkopty | biszkopty | sok warzywny | sok/ biszkopty | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| szynka wieprzowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2469 kcal | 2389 kcal | 2373 kcal | 2094/ 2341 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 94,47 g | 90,94 g | 107,89 g | 86,41/ 91,75 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 345,89 g | 351,51 g | 320,47 g | 286,00/ 339,00 g | ||||||||
| 83,74 g | 89,66 g | 53,13 g | 64,24/ 78,65 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 84,03 g | 74,07 g | 77,31 g | 72,58/ 73,89 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 25,91 g | 25,22 g | 26,27 g | 25,26/ 25,21 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 23,05 g | 21,87 g | 36,80 g | 21,83/ 21,18 g | ||||||||
| sól | 13,85 g | 12,25 g | 11,50 g | 12,31/ 12,29 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
