Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ||||||||
ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem | |||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | gotowana marchew mini | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa ogórkowa | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | ||||||||
gotowane pierogi ruskie ze skwarkami | gotowany biały makaron z serem twarogowym i masłem | gotowany brązowy makaron z serem twarogowym i masłem | gotowany biały makaron z serem twarogowym i masłem | |||||||||
kompot owocowy | ||||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | sałatka jarzynowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | ||||||||
szynka drobiowa | kalafior gotowany | kalafior gotowany | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | ciastka kruche | ciastka kruche | sok warzywny | sok/ ciastka kruche | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
rolada z indyka | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2740 kcal | 2583 kcal | 2525 kcal | 2218/ 2577 kcal | ||||||||
białko ogółem | 82,60 g | 94,01 g | 120,28 g | 95,31/ 94,46 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 412,50 g | 357,20 g | 308,31 g | 281,90/ 356,83 g | ||||||||
130,86 g | 131,63 g | 63,93 g | 85,40/ 130,66 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 89,53 g | 91,06 g | 92,87 g | 84,12/ 90,95 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 38,12 g | 41,83 g | 42,47 g | 39,58/ 41,80 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 22,65 g | 19,20 g | 40,53 g | 21,04/ 21,57 g | ||||||||
sól | 6,33 g | 7,11 g | 6,30 g | 7,28/ 7,24 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)