top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku ryż biały gotowany na mleku ryż biały gotowany na mleku ryż biały gotowany na mleku ryż biały gotowany na mleku
ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem
kiwi kiwi kiwi gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa ogórkowa zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala
gotowane pierogi ruskie ze skwarkami gotowany biały makaron z serem twarogowym i masłem gotowany brązowy makaron z serem twarogowym i masłem gotowany biały makaron z serem twarogowym i masłem
kompot owocowy
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa
szynka drobiowa kalafior gotowany kalafior gotowany kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku ciastka kruche ciastka kruche sok warzywny sok/ ciastka kruche
chleb żytni  
rolada z indyka
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2740 kcal 2583 kcal 2525 kcal 2218/ 2577 kcal
białko ogółem 82,60 g 94,01 g 120,28 g 95,31/ 94,46 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 412,50 g 357,20 g 308,31 g 281,90/ 356,83 g
130,86 g 131,63 g 63,93 g 85,40/ 130,66 g
tłuszcz, w tym 89,53 g 91,06 g 92,87 g 84,12/ 90,95 g
nasycone kw. tł. 38,12 g 41,83 g 42,47 g 39,58/ 41,80 g
błonnik pokarmowy 22,65 g 19,20 g 40,53 g 21,04/ 21,57 g
sól 6,33 g 7,11 g 6,30 g 7,28/ 7,24 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl