top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku
ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem
pomarańcza pomarańcza pomarańcza gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa z grochu łupanego zupa z fasolki szparagowej niezabielana zupa z fasolki szparagowej niezabielana zupa z fasolki szparagowej niezabielana
smażona ryba panierowana ryba gotowana ryba gotowana ryba gotowana
ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
surówka z selera surówka z selera surówka z selera surówka z selera
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka ogonówka
kiwi kiwi kiwi brokuł gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku serek homogenizowany waniliowy serek homogenizowany waniliowy sok warzywny sok/ serek homogenizowany waniliowy
chleb żytni  
ogonówka
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2742 kcal 2356 kcal 2354 kcal 1922/ 2159 kcal
białko ogółem 125,85 g 110,00 g 128,96 g 94,03/ 97,91 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 404,48 g 349,97 g 322,44 g 287,24/ 336,68 g
142,14 g 143,24 g 89,30 g 99,11/ 131,38 g
tłuszcz, w tym 77,99 g 64,07 g 66,04 g 51,06/ 53,84 g
nasycone kw. tł. 31,86 g 31,12 g 29,97 g 26,83/ 29,08 g
błonnik pokarmowy 38,78 g 27,83 g 42,36 g 29,76/ 29,51 g
sól 15,71 g 7,89 g 7,21 g 8,12/ 8,20 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl