Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ||||||||
ogonówka | ogonówka | ogonówka | ogonówka | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | kapuśniak z białej kapusty | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | ||||||||
smażony sznycel wieprzowy w grzankach | gotowany filet drobiowy w sosie ziołowym | gotowany filet drobiowy w sosie ziołowym | gotowany filet drobiowy w sosie ziołowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | kiełbasa szynkowa | ||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2512 kcal | 2520 kcal | 2646 kcal | 2230/ 2390 kcal | ||||||||
białko ogółem | 101,17 g | 109,19 g | 131,32 g | 106,06/ 105,88 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 333,10 g | 369,65 g | 360,42 g | 328,04/ 369,22 g | ||||||||
116,84 g | 120,97 g | 68,60 g | 78,90/ 120,91 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 91,41 g | 72,80 g | 79,42 g | 60,48/ 60,05 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 41,02 g | 38,39 g | 40,05 g | 31,41/ 31,3 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 25,21 g | 23,60 g | 36,01 g | 24,25/ 23,60 g | ||||||||
sól | 16,10 g | 15,18 g | 14,65 g | 15,46 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)