Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | ||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | ||||||||
| smażony kotlet schabowy w panierce | pieczony schab w sosie jarzynowym | pieczony schab w sosie jarzynowym | pieczony schab w sosie jarzynowym | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
| rzodkiewka | brokuł gotowany | brokuł gotowany | brokuł gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | sok warzywny | sok/ jogurt owocowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2273 kcal | 2224 kcal | 2344 kcal | 2107/ 2224 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 84,24 g | 87,34 g | 102,11 g | 82,30/ 87,34 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 312,36 g | 309,60 g | 308,78 g | 289,12/ 309,60 g | ||||||||
| 79,93 g | 86,90 g | 42,12 g | 67,00/ 86,90 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 81,65 g | 75,96 g | 81,74 g | 74,47/ 75,96 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 26,34 g | 27,13 g | 26,16 g | 25,86/ 27,13 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 22,44 g | 21,63 g | 36,11 g | 21,83/ 21,63 g | ||||||||
| sól | 13,45 g | 12,14 g | 10,36 g | 11,98/ 12,14 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
