Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ||||||||
ser żółty | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem niezabielana | krupnik | krupnik/ owocowa z makaronem | ||||||||
pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | |||||||||
kasza jęczmienna perłowa gotowana | ||||||||||||
buraczki gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | |||||||||
kompot owocowy | buraczki gotowane | surówka domowa z olejem rzepakowym | surówka domowa/ buraczki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | mozaika drobiowa | ||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | ||||||||
mozaika drobiowa | ||||||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2854 kcal | 2570 kcal | 2775 kcal | 2363/ 2451 kcal | ||||||||
białko ogółem | 105,34 g | 105,57 g | 126,06 g | 104,08/ 99,74 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 398,43 g | 384,24 g | 387,46 g | 347,38/ 385,01 g | ||||||||
131,94 g | 133,31 g | 65,52 g | 68,50/ 61,66 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 98,69 g | 72,61 g | 85,32 g | 68,50/ 133,25 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 51,40 g | 37,64 g | 35,64 g | 28,02/ 30,07 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 24,47 g | 20,23 g | 41,30 g | 28,52/ 20,23 g | ||||||||
sól | 9,09 g | 10,16 g | 14,13 g | 14,92/ 9,35 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)