top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku kasza jaglana gotowana na mleku
ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, miód
mandarynka mandarynka mandarynka mus owocowy
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa ogórkowa zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala
smażone naleśniki z serem twarogowym,
śmietaną i cukrem pudrem
gotowany biały makaron z serem twarogowym
i masłem
gotowany brązowy makaron z serem
twarogowym i masłem
gotowany biały makaron z serem twarogowym
i masłem
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa polędwica sopocka polędwica sopocka polędwica sopocka
polędwica sopocka sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku banan banan banan z jogurtem naturalnym banan
chleb żytni
kiełbasa szynkowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2627 kcal 2378 kcal 2608 kcal 2267/ 2421 kcal
białko ogółem 91,53 g 96,38 g 126,67 g 100,49/ 96,83 g
węglowodany ogółem, w tym
cukry
421,62 g 327,57 g 321,27 g 291,83/ 335,97 g
132,41 g 118,03 g 82,06 g 90,86/ 115,72 g
tłuszcz, w tym 69,91 g 80,57 g 93,56 g 81,86/ 80,92 g
nasycone kw. tł. 33,69 g 39,92 g 44,62 g 40,47/ 39,91 g
błonnik pokarmowy 24,88 g 17,70 g 38,54 g 19,12 g
sól 10,18 g 8,03 g 7,50 g 8,03 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl