Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku |
ser topiony | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | |
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | gotowana marchew mini | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem |
smażone udko w panierce | gotowane udko w sosie jarzynowym | gotowane udko w sosie jarzynowym | gotowane udko w sosie jarzynowym | |
ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
|
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa |
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | bułka maślana | bułka maślana | sok warzywny | sok/ bułka maślana |
chleb żytni | ||||
jogurt grecki | ||||
wartości odżywcze |
||||
wartość energetyczna | 2673 kcal | 2541 kcal | 2612 kcal | 2343/ 2506 kcal |
białko ogółem | 94,11 g | 96,73 g | 119,37 g | 93,26/ 96,46 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
392,11 g | 381,01 g | 352,71 g | 338,12/ 373,42 g |
128,43 g | 129,92 g | 77,96 g | 106,98/ 122,27 g | |
tłuszcz, w tym | 86,97 g | 75,44 g | 84,71 g | 74,31/ 75,38 g |
nasycone kw. tł. | 51,03 g | 44,99 g | 48,45 g | 44,45/ 45,01 g |
błonnik pokarmowy | 28,39 g | 25,21 g | 41,28 g | 26,05/ 26,20 g |
sól | 11,77 g | 11,50 g | 9,46 g | 11,21/ 11,63 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)