Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku |
ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem | |
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | kalafior gotowany | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | zupa fasolowa | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala |
gotowany biały makaron penne z sosem serowo- pieczarkowym |
gotowany biały makaron z serem twarogowym | gotowany brązowy makaron z serem twarogowym |
gotowany biały makaron z serem twarogowym | |
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i pieczarek | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka |
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | bułka maślana | bułka maślana | mus owocowy | mus owocowy/ bułka maślana |
chleb żytni | ||||
jogurt naturalny | ||||
wartości odżywcze |
||||
wartość energetyczna | 2674 kcal | 2563 kcal | 2618 kcal | 2304/ 2515 kcal |
białko ogółem | 97,52 g | 100,92 g | 119,84 g | 105,50/ 101,73 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
362,01 g | 338,41 g | 306,53 g | 266,56/ 325,90 g |
121,36 g | 127,11 g | 69,25 g | 56,23/ 116,10 g | |
tłuszcz, w tym | 99,91 g | 94,69 g | 104,27 g | 95,78/ 94,51 g |
nasycone kw. tł. | 48,86 g | 44,53 g | 48,75 g | 45,09/ 44,52 g |
błonnik pokarmowy | 30,74 g | 20,69 g | 40,50 g | 20,25/ 20,00 g |
sól | 13,18 g | 8,79 g | 7,01 g | 8,85/ 8,83 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)