Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ||||||||
pasta kanapkowa awanturka | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | |||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | sok owocowy | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | ||||||||
smażone krokiety z mięsem wieprzowym | gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami | gotowany brązowy makaron z mięsem drobiowym i warzywami | gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami | |||||||||
surówka żydowska z olejem rzepakowym | ||||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser topiony | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | ||||||||
rzodkiewka | kalafior gotowany | kalafior gotowany | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | herbatniki | herbatniki | sok warzywny | sok warzywny/ herbatniki | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2698 kcal | 2419 kcal | 2428 kcal | 2154/ 2510 kcal | ||||||||
białko ogółem | 88,06 g | 103,15 g | 127,55 g | 101,08/ 103,03 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 397,50 g | 383,32 g | 338,72 g | 329,83/ 405,48 g | ||||||||
138,12 g | 132,10 g | 75,07 g | 99,67/ 152,36 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 90,25 g | 58,78 g | 66,88 g | 53,70/ 58,94 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 37,57 g | 27,33 g | 30,19 g | 26,78/ 27,35 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 26,83 g | 25,53 g | 45,36 g | 25,57/ 24,20 g | ||||||||
sól | 10,34 g | 4,56 g | 7,67 g | 4,13/ 4,58 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)