Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kakao na mleku | kakao na mleku | kakao na mleku bez dodatku cukru | kakao na mleku bez/ z cukrem | ||||||||
| ser twarogowy, miód pszczeli | ser twarogowy, miód pszczeli | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, miód | |||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa ogórkowa | zupa kalafiorowo- brokułowa niezabielana | zupa kalafiorowo- brokułowa niezabielana | zupa kalafiorowo- brokułowa niezabielana | ||||||||
| gotowane pierogi ruskie ze skwarkami | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | gotowany brązowy ryż z sosem jabłkowym | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | szynka wieprzowa | ||||||||
| kiwi | kiwi | kiwi | brokuł gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | sok warzywny | sok/ serek homogenizowany waniliowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| szynka wieprzowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2827 kcal | 2398 kcal | 2307 kcal | 1928/ 2264 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 102,87 g | 90,79 g | 109,16 g | 70,83/ 80,20 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 406,78 g | 348,97 g | 308,19 g | 280,65/ 342,86 g | ||||||||
| 111,00 g | 117,75 g | 75,71 g | 92,13/ 113,03 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 93,79 g | 76,12 g | 74,72 g | 62,96/ 68,75 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 41,88 g | 40,18 g | 35,67 g | 34,66/ 38,73 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 25,21 g | 19,44 g | 36,32 g | 20,21/ 20,13 g | ||||||||
| sól | 10,23 g | 8,18 g | 6,46 g | 7,01/ 7,13 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
