Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup |
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | gotowana marchew mini | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | zacierka | zacierka | zacierka | zacierka |
gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | |
ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |
surówka z marchewki z olejem rzepakowym | surówka z marchewki z olejem rzepakowym | surówka z marchewki z olejem rzepakowym | surówka z marchewki z olejem rzepakowym | |
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa |
gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | sok warzywny | sok/ jogurt owocowy |
chleb żytni | ||||
ser żółty | ||||
wartości odżywcze |
||||
wartość energetyczna | 2454 kcal | 2376 kcal | 2603 kcal | 2108/ 2233 kcal |
białko ogółem | 93,05 g | 90,94 g | 115,57 g | 89,53/ 88,41 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
385,09 g | 364,73 g | 361,09 g | 302,43/ 336,10 g |
124,95 g | 125,53 g | 81,29 g | 66,30/ 102,56 g | |
tłuszcz, w tym | 67,18 g | 67,60 g | 83,28 g | 66,53/ 65,92 g |
nasycone kw. tł. | 23,95 g | 22,97 g | 30,31 g | 21,92/ 22,08 g |
błonnik pokarmowy | 31,01 g | 26,76 g | 46,28 g | 29,09/ 27,09 g |
sól | 14,55 g | 13,95 g | 13,53 g | 13,94/ 14,00 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)