Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku |
ogonówka | ogonówka | ogonówka | ogonówka | |
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowana | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany |
gotowane pierogi z mięsem wieprzowymi kapustą kiszoną |
gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | |
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ||
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
|
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | mozaika drobiowa |
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | sok warzywny | sok/ jogurt owocowy |
chleb żytni | ||||
mozaika drobiowa | ||||
wartości odżywcze |
||||
wartość energetyczna | 2579 kcal | 2464 kcal | 2571 kcal | 2216/ 2345 kcal |
białko ogółem | 93,35 g | 91,53 g | 105,10 g | 80,63/ 85,70 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
367,24 g | 370,99 g | 369,97 g | 348,28/ 371,76 g |
135,36 g | 138,87 g | 94,09 g | 116,12/ 138,81 g | |
tłuszcz, w tym | 88,75 g | 74,81 g | 79,79 g | 62,34/ 63,86 g |
nasycone kw. tł. | 38,02 g | 34,28 g | 33,29 g | 25,44/ 26,71 g |
błonnik pokarmowy | 30,37 g | 28,35 g | 42,83 g | 28,55/ 28,35 g |
sól | 11,60 g | 12,87 g | 11,09 g | 11,90/ 12,06 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)