Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
| skład posiłku | kakao na mleku | kakao na mleku | kakao na mleku bez dodatku cukru | kakao na mleku bez/ z cukrem |
| ser twarogowy, miód naturalny | ser twarogowy, miód naturalny | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, miód | |
| kiwi | kiwi | kiwi | kalafior gotowany | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
| skład posiłku | zupa fasolowa | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala |
| gotowane pierogi z serem twarogowym i ryżem ze śmietaną |
gotowany biały makaron z serem twarogowym | gotowany brązowy makaron z serem twarogowym |
gotowany biały makaron z serem twarogowym |
|
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
| skład posiłku | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa |
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
| skład posiłku | bułka maślana | bułka maślana | sok warzywny | sok/ bułka maślana |
| chleb żytni | ||||
| ogonówka | ||||
wartości odżywcze |
||||
| wartość energetyczna | 2277 kcal | 2454 kcal | 2437 kcal | 2148/ 2435 kcal |
| białko ogółem | 86,02 g | 89,17 g | 114,17 g | 89,34/ 90,70 g |
| węglowodany ogółem, w tym cukry |
354,71 g | 344,88 g | 295,94 g | 274,10/ 339,59 g |
| 109,73 g | 124,76 g | 73,10 g | 99,29/ 120,43 g | |
| tłuszcz, w tym | 63,25 g | 84,94 g | 92,10 g | 82,43/ 84,73 g |
| nasycone kw. tł. | 28,34 g | 39,60 g | 41,86 g | 38,36/ 39,54 g |
| błonnik pokarmowy | 27,05 g | 21,51 g | 42,85 g | 21,48/ 22,20 g |
| sól | 5,47 g | 7,46 g | 7,89 g | 7,08/ 7,50 g |
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
