top spzoz

Jadłospis - poniedziałek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kakao na mleku kakao na mleku kakao na mleku bez dodatku cukru kakao na mleku bez/ z cukrem
ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, miód
kiwi kiwi kiwi kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa fasolowa zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala
gotowane pierogi z serem twarogowym i
ryżem ze śmietaną
gotowany biały makaron z serem twarogowym gotowany brązowy makaron z serem
twarogowym
gotowany biały makaron z serem
twarogowym
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku bułka maślana bułka maślana sok warzywny sok/ bułka maślana
chleb żytni
ogonówka
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2277 kcal 2454 kcal 2437 kcal 2148/ 2435 kcal
białko ogółem 86,02 g 89,17 g 114,17 g 89,34/ 90,70 g
węglowodany ogółem, w tym
cukry
354,71 g 344,88 g 295,94 g 274,10/ 339,59 g
109,73 g 124,76 g 73,10 g 99,29/ 120,43 g
tłuszcz, w tym 63,25 g 84,94 g 92,10 g 82,43/ 84,73 g
nasycone kw. tł. 28,34 g 39,60 g 41,86 g 38,36/ 39,54 g
błonnik pokarmowy 27,05 g 21,51 g 42,85 g 21,48/ 22,20 g
sól 5,47 g 7,46 g 7,89 g 7,08/ 7,50 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl