Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ||||||||
ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa z grochu łupanego | zupa z zielonego groszku niezabielana | zupa z zielonego groszku niezabielana | zupa z zielonego groszku niezabielana | ||||||||
smażone kotlety z jajek | gotowany pulpet z ryby | gotowany pulpet z ryby | gotowany pulpet z ryby | |||||||||
surówka la paloma z olejem rzepakowym | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | surówka la paloma z olejem rzepakowym | surówka la paloma z olejem rzepakowym | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i pieczarek | polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | sok warzywny | sok/ drożdżówka | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa żywiecka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2654 kcal | 2294 kcal | 2351 kcal | 1928/ 2183 kcal | ||||||||
białko ogółem | 100,02 g | 94,24 g | 114,76 g | 92,04/ 96,52 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 359,84 g | 352,76 g | 324,99 g | 285,20/ 334,22 g | ||||||||
114,87 g | 119,51 g | 70,18 g | 75,80/ 102,29 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 97,73 g | 61,16 g | 70,40 g | 50,91/ 55,94 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 43,78 g | 30,06 g | 31,50 g | 26,90/ 29,73 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 33,96 g | 26,38 g | 41,35 g | 20,57/ 21,68 g | ||||||||
sól | 18,71 g | 15,50 g | 16,38 g | 11,53/ 11,51 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)