top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
Rodzaj diety Dieta ogólna Dieta lekkostrawna Dieta cukrzycowa Dieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku
kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa owocowa z makaronem zupa owocowa z makaronem niezabielana krupnik krupnik/ owocowa z makaronem
pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym
kasza jęczmienna perłowa gotowana
buraczki gotowane kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana
kompot owocowy  buraczki gotowane surówka domowa z olejem rzepakowym surówka domowa/ buraczki gotowane
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
pomarańcza pomarańcza pomarańcza brokuł gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku banan banan banan z jogurtem naturalnym banan
chleb żytni  
szynka wieprzowa

wartości odżywcze

wartość energetyczna 2621 kcal 2536 kcal 2766 kcal 2406/ 2493 kcal
białko ogółem 81,80 g 92,11 g 121,53 g 97,74/ 93,40 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 418,85 g 404,74 g 399,17 g 354,72/ 392,35 g
153,69 g 155,14 g 80,06 g 79,38/ 147,13 g
tłuszcz, w tym 74,89 g 66,41 g 81,53 g 73,31/ 66,47 g
nasycone kw. tł. 35,10 g 32,13 g 32,57 g 30,10/ 32,15 g
błonnik pokarmowy 26,64 g 22,40 g 42,45 g 30,00/ 21,71 g
sól 8,82 g 10,63 g 14,76 g 16,20/ 10,63 g
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl